2019. október 3., csütörtök

"Petőfi séta"


„Úgy gondolod, hogy már unalomig ismered Petőfi Sándor életét és munkásságát, és sem a március 15-ei események, sem a reformkori Pest-Buda története kapcsán sem lehet újat mondani Neked?
De azt vajon tudtad-e, hogy:
– hogyan vélekedett Petőfi egyik legjobb barátja, Jókai Mór Szendrey Júliáról, a „feleségek feleségéről”,
– mi köze a mai Astoria Szállónak Kukoricza Jancsihoz,
– mit dúdolt a nép 1848. március 15-ének estéjén,
– és hogy mi történt valójában 1848. március 15-én a Nemzeti Múzeum lépcsőjén?
Sétánk során végighaladunk Budapest belvárosának (V. kerület) jól ismert helyszínein, felidézzük Petőfi pesti tartózkodásához köthető legfontosabb eseményeket, de részesei lehetünk az 1840-es évek mindennapjainak, és egy kis időre magunk is a „márciusi ifjak” bőrébe bújhatunk.”

……és a megvalósítás…..

Petőfi Sándor a belváros utcáin
Egy szép szeptemberi délutánon az iskola emelt magyaros csoportja kiruccanást tett a belvárosba. Túránk témája a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor volt.
Az Astoriáról kezdődött a közel két órás kulturális sétánk, egy idegenvezető kísért el minket néhány, a költő életében fontosabb szerepet betöltött helyre, s közben érdekes információkkal látott el minket a poétával kapcsolatban. Voltunk az egykori Pesti Magyar Színháznál, megtudtuk, melyik házban élt Petőfi a feleségével, Szendrey Júliával, és meglátogattuk még a Pilvax kávéházat, hova a költő igencsak sűrűn tért be a barátai társaságában. Utunk végső állomása a Nemzeti Múzeumnál volt, ahol a „szóbeszéd” szerint Petőfi elszavalta a Nemzeti dalt, ám ez nem úgy történt, ahogyan azt sokan hiszik. Aki kíváncsi az igazságra, az járjon utána, vagy….
Olyan dolgokat tudtunk meg Petőfiről, melyek nem hangzanak el az irodalomórákon, s a legtöbb tankönyv se említi meg ezeket az érdekességeket. Talán ezért is élveztem a túrát, mert sok új információ birtokába jutottam. Így már sokkal közelebb áll hozzám a költő, hisz azokon az utcákon sétáltam, ahol ő is akkoriban, láttam az épületet, ahol élt, vagy ahova szórakozni járt.
Mindenkinek meleg szívvel ajánlom a programot, aki szeretné felfedezni városunk „titokzatos” zugait, közben pedig kulturálódni, az ember csak gazdagabb lesz az élményekkel és emlékekkel, melyeket egy ilyesfajta kulturális sétán szerez.

                                                                                                            Ocskó Zsófia
                                                                                                                   11.d








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése