2019. október 16., szerda

Ludwigsburgból Budapestre

Mint minden évben, idén is ellátogattak iskolánkba a német cserediákok. Egy körülbelül 15 fős csoport érkezett hozzánk Ludwigsburgból. A tizenkettedikes diákok a tanáraikkal együtt szombaton érkeztek.

Vasárnap Szentendre csodás helyeit ismerhették meg.



     A hétfői napon egy nagyon izgalmas előadásban volt részünk. A Lövőház utcai Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarához sétáltunk el közösen. Egy úr tartott nekünk egy másfél órás bemutatót arról, hogy milyen kereskedelmi kapcsolat van a két ország között. A műsor mindvégig német nyelven zajlott. Szerencsére kísérőként eljött a némettanárunk, aki időnként fordított nekünk.
      Többek között megtudtuk, hogy Németország előszeretettel fektet be Magyarországon az olcsó munkaerő miatt. Rengeteg leányvállalat található Magyarországon, például: Audi, BMW, Bosch, Lufthansa stb. Ezeknél a leányvállalatoknál legtöbbször csak alkatrészeket szerelnek össze, és nem is gyártanak. Az előadás közben megemlítették a Techcsajok nevű rendezvényt, aminek az a célja, hogy több nő foglalkozzon technológiával.
     Kedden délelőtt az iskolánkban a diákok tartottak kiselőadást a hazájukról, és az ottani iskolarendszerről. Ludwigsburg egy kis népességű város, ami Stuttgarttól nem messze, a Baden-Wüttenberg nevű tartományban fekszik.  Az oktatás náluk úgy zajlik, hogy az általános iskola csak négy évig tart, ezután a diákok három fajta iskola közül választhatnak: (Hauptschule, Realschule, Gymnasium). Ezeket a bemutatókat nagyon lenyűgözőnek találtam, sok fontos, és érdekes információt megtudhattunk.
     A délután folyamán csapatokra osztva jártuk be Budapestet megadott állomások szerint. Minden állomáson volt egy rövid feladvány, amit meg kellett oldanunk, emellett még egy közös csoportképet is kellett készítenünk. A mi csoportunk két kedves német lányt választott. Azt mondták, hogy Budapest egy nagyon különleges és csodálatos város. Az Astoria volt a kezdőpont, megkerestük Budapest legnagyobb kávéházát, a New York Café-t. Ellátogattunk még a Szimpla kerthez, a Pince étteremhez, a Szent István Bazilikához, és a Deák Ferenc térhez is.


Én nagyon jól éreztem magam ebben a két napban is. Sok új élménnyel gazdagodtam. Remélem tavasszal én is ki tudok majd jutni Ludwigsburgba, és ugyanilyen jól fogom magam érezni, mint most ősszel.

Adorján Kitti, 10.B

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése