2020. december 4., péntek

Sportajánló: Miért válaszd a kosárlabdát?

 

Miért válaszd a kosárlabdát?

Írta: Misinkó Csaba

A kosárlabda nem az elmúlt 40-50 évben alakult ki. Már az amerikai bennszülöttek, a maják és az aztékok is játszották, bár egy kicsit másként. Ők nem a kezüket, hanem a derekukat használták és nem fentről, hanem oldalról dobtak kosarat. Mára ez a sport országszerte ismertté vált, bár a szabályai megváltoztak…

Szerencsésnek tarthatjuk magunkat, mivel a mai világban sportok tucatjai állnak rendelkezésünkre. Ezek közül kedvünkre válogathatunk, legyenek csak egyszerű hobbi szintű szándékaink, vagy komoly elhatározásaink. Itt jön képbe a kosárlabda.

          A kosárlabda egy labdajáték melyet szabályosan két öt fős csapat játszik egymás ellen. A játék fő célja, hogy minél több pontot (kosarat) szerezzünk a másik csapattal szemben. A játékot egy előre meghatározott 15*28 méter nagyságú pályán játsszák. A meccs során a játékosoknak négy negyedük van arra, hogy legyőzzék ellenfelüket. Minden negyed 10-10 percből áll, melyek során mindkét félnek joga van maximum 7 darab megbeszélési szünet kérésére. Ha a rendelkezésre álló idő lejárta után az eredmény döntetlen, akkor kezdetét veszi egy ötperces hosszabbítás és ez addig folytatódik, míg döntő eredmény nem születik. A nők a játékban hatos, a férfiak hetes labdával játszanak. Utánpótlás versenyeken, tizennégy év alatt ötös labdát használnak. Tizenkét éves korig a gyűrű magassága is alacsonyabb lehet. A kosárlabdának elsősorban teremsporti változata ismert, de létezik belőle egy utcai változat is, a streetball. A kosárlabda hazájának az Amerikai Egyesült Államok tekinthető, mivel leletek azt bizonyítják, hogy már az amerikai bennszülöttek is játszottak a kosárlabdához hasonló labdajátékot. A játék során háromféle pontszerzés lehetséges: a sima kétpontos dobás, a hárompontos dobás a hárompontos-vonal mögül és az egypontos dobás sikeres büntetődobás esetén. A kosárlabdát elsősorban sebessége és variációs lehetőségei teszik a néző számára is rendkívül látványossá és érdekessé, ezért lehetséges az, hogy napjainkra az egyik legnépszerűbb sportággá vált világszerte.

           Miért gondolom én, hogy ez az egyszerű, ám annál érdekesebb sport az, ami kiemelkedő a többi közül? A válasz igen egyszerű. Mechanikája, lendületessége és folyton megújuló játékmenete teszi azzá, amiért sokan szeretjük.

A kosár egy kiváló csapatsport, mely lehetőséget biztosít a gyerekektől a felnőttekig mindenkinek arra, hogy az egyszerű tornatermi kosarazástól a profi szintig bárhol megtalálják a helyüket.

Látványossága és dinamikussága sokkal élvezhetőbbé és nézhetőbbé teszi rengeteg ember számára más labdajátékokkal szemben, mint például a futball vagy röplabda. Ez főként a játék szabályainak és kialakításának tudható be.

A kosárlabda egy kiváló lehetőség arra, hogy az emberek állóképességüket, finommotoros képességeiket, személyiségüket fejlesszék, testfelépítésüket javítsák. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a játék egyszerűségéből adódóan igen könnyű egy rögtönzött meccset kezdeni, hiszen nem igényel bonyolult előkészületeket a játék elkezdése.


Továbbá, a kosárlabda mellet szól, hogy alkalmat ad arra, hogy csapatban dolgozzunk, hogy egy meccs során közösen sikereket érjünk el. Ahogy már előzőleg említettem nagyon fontos az is, hogy a játékot kültéren és beltéren is egyaránt űzhetjük. Mindössze egy palánkra és egy labdára van szükségünk!

Szóval, véleményem szerint ezen tényezők miatt az egyik legracionálisabb döntés a kosárlabdát választani sportolás céljából.

1 megjegyzés:

  1. Láttam már néhány nagyon izgi meccset, nagyon dinamikus, fordulatos játék! Egyetértek Csabával! 😊

    VálaszTörlés