2020. november 21., szombat

Sportajánló: Lovaglás

 

Lovaglás 

 

Írta: Kiss Boglárka Csilla

Sokunkban felmerülhet az a kérdés, hogy melyik sport az, amely ötvözi a tradíciót, a tartalmas egészséges kikapcsolódást és mozgást, valamint terápiás célokat is szolgál. Véleményem szerint, ez egy általam is űzött sport, a lovaglás.

Ötvözi a tradíciót, mert az ókortól kezdve a mai napig nagy számban jelen volt. Nagy Sándor harci ménje, Bukephalosz többször is megmentette gazdája életét, az ókori Rómában Caesart állítólag lovai figyelmeztették a merényletre és persze Attila és serege is lovak hátán nyargalták be a világot. Számtalan előnnyel rendelkezik ez a sport: erősíti az embert, mind fizikailag, mind szellemileg. Erősíti az izmokat, különösen a hát-, váll- és lábizmokra van hatással, valamint fejleszti a tartást és a hajlékonyságot. Mentális előnyei, hogy meditatív hatása van, hiszen lovaglás közben kizárjuk a külvilágot és csak magunkra és a lóra összpontosítunk. A memóriát is fejleszti, mert folyamatosan tanulunk valami újat. És nem utolsó sorban az érzelmeinkre is jó hatással van, mert a lóval való szoros kapcsolat különleges érzelmi többlettel jár, és ha esetleg túralovaglásra megyünk, akkor még a természettel is összhangba kerülhetünk. Jótékony hatással lehet az érzelmi világunkra a lóval kötött barátság is. Tehát ez mind nagyon egészséges, jó hatással van az emberekre.

Rengeteg lovasterápiás központ van, ahol a lovaglást mint mozgást, illetve a lóval való közös lét élmenyét használják fel egészségmegőrző és fejlesztő célokra . Azok a gyerekek, akik lovak mellett nőnek fel biztos, hogy remek felnőttek lesznek, hiszen felelősséget tanulnak, becsülik a munkát, megtanulnak nyerni és veszíteni, empatikusak lesznek, mert egy lóhoz rengeteg türelem, alázat és együttérzés kell és céltudatosságot és kitartást tanulhatnak.

Sokan tartanak ettől a sportágtól, mert veszélyesnek tartják, félnek a lóról való esésektől vagy vannak, akik úgy tartják, hogy nem is sport, mert csak „ülni kell a lovon”. Véleményem szerint ez egy igenis nehéz sportág, amihez rengeteg kitartás, fegyelem kell. Sokkal veszélyesebb sportok is vannak, kellő odafigyeléssel pedig elkerülhetők a balesetek.

Teljes szívvel ajánlom a lovaglást mindenkinek, aki szereti az állatokat és ki szeretne kapcsolódni.

1 megjegyzés:

  1. Gratulálok Boglárka, nekem főleg a tereplovaglás tetszik, de a többi is nagyon érdekes, pl. a terápiás lehetőség!

    VálaszTörlés