2020. május 28., csütörtök

Könyvajánló 2.




Az első könyv tartalma: Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz – amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi – még egy vércsepp sem – bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán? Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondim mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? Az Árnyvadászok tudni szeretnék.


A sorozat összesen hat részből áll. Őszintén mondom, minden részét imádtam. Fogalmam sincs, hogy a környezetemből miért csak én ismerem.  
Mindenkinek ajánlom: fantáziadús, tele van váratlan fordulatokkal, pörgős a cselekmény. Nincs olyan, hogy a szereplők megállnak, és három napig csak nézik a falat. 
Ezt a sorozatot én a misztikus kategóriába sorolnám, mert vannak benne vámpírok, vérfarkasok, és még sok más alvilági lény. Nagyon jól leírja, hogy milyen, mikor a fiatalok összefognak egy közös ügyért. Az első könyvben leginkább arról van szó, hogy milyen nehéz, mikor az életed a feje tetejére áll, és be kell pótolnod azt az elmaradott tudást, amit az egyszerű emberek nem tudnak. 
A sorozat tele vannak rejtéllyel. Ilyenkor szokott általában kiderülni, hogy mennyire nem ismerjük a saját határainkat, és milyen szűk látókörűek vagyunk. Valamit nem csak egyszerűen nem akarunk tudni, hanem egyenesen elutasítjuk, mert képtelenek vagyunk felfogni, hogy vannak olyan dolgok, amiket nem lehet megmagyarázni. Ezeket csak szimplán el kéne fogadnunk. Ez tipikusan egy olyan könyvsorozat, ami azt követeli, rugaszkodj el a földtől, és ugorj fejest a bizonytalanságba. Nem kell minden létezésben biztosnak lenni elég, ha csak hiszünk benne. 
Mindenkinek ajánlom, főleg most karantén miatt, mert ezeket a könyveket egyszerűen nem lehet letenni. Ha valaki nem szeretné elolvasni, készült belőle film és sorozat is.

Kochán Eszter 10.D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése