2019. február 21., csütörtök

A szónokok megmérettetése


Iskolánk idén is megrendezte az Eötvös József szónokverseny iskolai fordulóját, ahonnan az első két helyezett továbbjutott a regionális döntőbe. A téma nehéz volt, ennek ellenére a diákok kimagaslóan teljesítettek. Na de ne ugorjunk ennyire előre, nézzük az elejétől.

A versenyzők, már januárban elkezdték a lázas készülődést a megmérettetésre, melyre február 13-án, 15 órakor került sor a könyvtárban. Tíz diák indult csatába, és mind az első helyre pályázott, na jó, talán nem mind. Feladatuk a megszokott volt: érvelés egy adott idézet mellett vagy ellen, melyet ott helyben kaptak meg, s melynek kidolgozására harminc perc állt rendelkezésükre. Az idézet Gábor Dénestől (Nobel-díjas magyar fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök, a holográfia feltalálója) való miszerint: „A jövőt megjósolni nem lehet, de feltalálni igen.”.
A verseny menetének ismertetése után a diákok átvonultak a felkészülő terembe, ahol egymás után kapták a témát ötperces csúsztatásokkal. A segítő tanár, Lendvainé Kovács Erika tanárnő felügyelte a versenyzőket, akik, amikor elérkezett az idő, az előre kihúzott sorszám alapján álltak a négytagú zsűri elé, amelyet Boros Tamás igazgató (a zsűri elnöke), Loj Zsuzsa igazgatóhelyettes, Sugár Viktória tanárnő és Hámori Zsófia, 12.-es tanuló (a tavalyi verseny első helyezettje) alkottak. Miután mindenki elmondta beszédét, visszavonultak a felkészülő terembe, várakozni. 


A zsűri viszonylag hamar meghozta döntését, Loj Zsuzsa igazgatóhelyettes értékelte a diákok teljesítményét. Kiemelte, hogy ezen a versenyen mindenki nyer, hiszen nagyon sokat lehet belőle tanulni. Ezt a tudást az életben hasznosítani lehet, hiszen fontos, hogy meggyőzően tudjunk érvelni és ki tudjuk fejteni véleményünket egy adott témában. Nehéz volt a feladat, de a versenyzők derekasan helytálltak. (Bár a téma nehézségét jelezte, hogy sokan nem érték el a három perces minimum időt, illetve csak az idézet első felére koncentráltak.) A szónoki beszéd kritériumaira is sokan odafigyeltek, az érvelés szabályait betartották.
Harmadik helyezést ért el Czaun Orsolya 11.D osztályos tanuló. Második továbbjutó, Marosi Eszter szintén 11. D osztályos diák, és az első továbbjutó, akinek ott a helye a regionális döntőn Micsa Márk 11. C osztályos diák. Az első két helyezett készül a márciusban megrendezésre kerülő regionális fordulóra.


A verseny remek hangulatban telt, mindenki tanult valamit, senki sem hagyta el a könyvtárat üres kézzel. Reméljük, hogy a továbbiakban is lesz lehetősége a tanulóknak ilyen versenyen részt venni, és egyre többen akarják majd megvillogtatni szónoki képességeiket.

Benkucs Beatrix 11.C








              



1 megjegyzés:

  1. Tetszik a beszámoló Trixi! Még egyszer szeretnénk gratulálni Márknak, Eszternek és Orsinak!

    VálaszTörlés